Ales Betta Juara Umum Di Pechi Tenggarong

Bahasa Kutai    5 tahun yang lalu

TENGGARONG - Pertandingan nya di adakan sida Komunitas Pecinta Jukut Cupang Hias (Pechi) Tenggarong nya bekerja sama  ngan  sida Dinas Kelautan dan Perikanan (DKP) Kukar, Minggu (24/1) kemai di Planetarium Tenggarong akhirnya dah pupus. Hasel akhir penilaian ketiga juri tu iya hak busu  Ales Betta Tenggarong keluar jadi Juara Umumnya.

Nya di dapati leh Busu Ales mandik bejalan mulus ngan baik, karna di pertandingan tu segala kelompok anggota nya beasal dari Tenggarong ne harus besaing ngan Runer Up Komunitas Hobby Cupang Hias Balikpapan (HCHB)

Ngan nilai 6 poin mandik jaoh bebeda.” Atara busu Ales Betta ngan HCHB ne selisih 6 poin maha. Penilaian terakhir ke jukut cupang Gaiant ne molah busu Ales ndapati poin 76. Lamun sida HCHB ndapatikan poin 70,” uje leh busu Jony juri nya beasal dari Samarinda.

Busu Agung Setiawan selaku Wakil Ketua Panitia nyebut, ntuk juara umum ndapati pitis Rp1 Juta Rupiah, piala ngan piagam penghargaan.” Juara Umum ne iya hak jumlah dari ndapatikan poin di segala kategorinya. Nya ngumpati di pertandingan tu ada 277 jukut cupang tegak Tenggarong, Samarinda, Balikpapan, Bontang, Tarakan, Jakarta, ngan Jawa. “Kami dari panitia beterimakaseh ke sida peserta nya beasal dari Kalimantan ngan jua pulau Jawa, Sumatera karna dah besedia endak datang bepartisipasi di pertandingan nya kami adakan keempat kalinya ne.” Bunyi leh busu Agung jua.

Nya beharap kemukak ne, Pechi Tenggarong ne kendia sanggup ngadakan acara nya sama ngan Tingkat Nasional.” Kendia etam endak ngadakan Tingkat Nasional ngan pemain jukut vupang nya hebat-hebat dari luar daerah. Etam perlu jua dukungan sida segala pihak nya utama tu dari pihak dinas tekait.” Ujenya nambahi.

DKP Kukar busu Dadang nyambut ngan baik diadakannya acara ne, kemukak ne DKP endak ngusahakan supaya kelompok bubuhan pembudidaya jukut cupang hias ne tama ke dalam pengawasan DKP,” tegak Samarinda, Pembudidaya Cupang Hias dah tama ke dalam pembinaan Dinas. Kendia endak diusahakan, tapi kelompok atau komunitas tu jua harus menohi persyaratan nya dah ada,” bunyinya njelaskan.

Selain tu jua nya beharap ngan makin bekembangnya komunitas pembudidaya jukut cupang hias tu sanggup jadi lahan usaha nya baru.” Wayah ne etam lihat sida dah bisa ngehaselkan jukut cupang ngan beternak sorang ngan bejual tu gin jadi peluang usaha jua.(HMS.DI.04)