Diklat Prajabatan Formasi Honorer K2 Dah Di Bukak

Bahasa Kutai    4 tahun yang lalu

Sumber Foto: Wabup Kukar busu Edi Damansyah pas mberikan arahan ke sida peserta Diklat Prajabatan formasi honorer belangsung di Badan Diklat Provinsi Kaltim.

TENGGARONG – Wakil Bupati (Wabup) Kutai Kartanegara (Kukar) busu Edi Damansyah ngingatikan ke segala Aparatul Sipil Negara (ASN) nya dah ngumpati diklat prajabatan 100 persen, harus siap diandak dimana ja mun pas njalankan tugas sebagai abdi negara. Hal tu disampaikan leh busu Edi Damansyah as mbukak Diklat Prajabatan Gelombang I, II dan III Formasi Honorer K2 Badan Kepegawaian Daerah nya bekerjasama ngan Badan Diklat Provinsi Kalimantan Timur (Kaltim), Senen (14/11) di Samarinda Seberang, nya  didatangi leh kepala Badan Diklat Provinsi Kaltim busu Syafruddin Pernyata ngan Kepala Badan Kepegawaian Daerah Kukar, busu M. Ridha Darmawan.

"Tenaga pendidikan ngan kesehatan ne yahak urusan wajib nya belum sepenohnya  didistribusikan secara merata. Jadi lamun dah 100 persen, ASN harus siap diandak dimana ja," uje busu Edi.  Menurut su Edi, ASN yahak pilihan profesi nya dah diatur ngan ketentuan ngan peraturan, makanya biar dimanaja ASN diandak harus siap ngerjaikan tugas  sesuai ngan bidang masing-masing.  "Diklat prajabatan berlangsung selawasan seminggu maka waktu nya singkat ne  harus dimanfaatkan ngan sebaik-baiknya. Saya optimistis lewat unit kerja masing-masing bisa bejalan ngan baik," ujenya.

Busu Edi beharap ke segala ASN supaya terus ningkatikan kualitas kinerjanya, supaya bujur-bujur profesional ngan handal dalam ngerjaikan kinerja.  "Saya beharap jumlah ASN Kukar nya ncapai 16 ribu lebeh ne jadi aset nya bisa diandalkan, supaya tebangun pola pikir nya embangun, jangan bepikir betugas di ibukota maha, tapi Kukar berempu 18 kecamatan, 44 kelurahan ngan tesebar di 193 desa," ujenya.

Kepala BKD Kukar busu Ridha Dharmawan nyebut mun jumlah peserta diklat prajabatan secara keseluruhan ncapai 295 urang dibagi jadi dua gelombang nya tediri dari gelombang I sebanyak 148 urang ngan gelombang II ngan jumlah 147 urang. "Diklat prajabatan ne endak belangsung selawasan seminggu, ngan gelombang I dimulai tulak 14-21 November 2016 lamunnya gelombang ke II belangsung 23-30 November 2016," bunya ge njelaskan. (HMS.DI.04))