FKH Ngan Camat Tenggarong Kampanye Peduli

Bahasa Kutai    5 tahun yang lalu

TENGGARONG – Dalam rangka mperingati Hari Peduli Sampah Nasional 2016. Sida  Forum Komunitas Hijau (FKH) Kukar ngan brapa  buting sida komunitas nya ada di Tenggarong ne turun langsung ngampanyekan kebersehan di Pasar Tangga Arung, pas hambat Minggu kemai  (21/2) jam 07.00 Wita. Mandiknya  sedikit lapak nya dipasar tu mandikda berempu odah sampah ngan mbiarkan sampah-sampah plastik bececeran dimukak warong jualan sida.

Hal ne molah Camat Tenggarong busu Mulyadi gerigitan endak umpat jua bepartisipasi di kampanye peduli sampah tu. Sambil mutik’I sampah-sampah, busu Mulyadi ngan segala  anggota nya telibat tu madahi ke segala masing-masing lapak atau jua warong nya berempu sampah. “Saya padahi ntuk segala  pedagang  supaya masing-masing lapak supaya berempu sorang odah sampah,” uje busu Mulyadi.

Kurang lebeh 40 urang dari Komunitas OI, Wamapala, Tenggarong Reggae, Onthel Tenggarong, ngan PECHI Tenggarong telibat di kampanye peduli sampah tu. Selain mutik’I  sampah-sampah, kampanye ne  jua madahikan  perda nya ngatur ngenai sanksi  ntuk siapa maha nya molah pelanggaran ngan mbuang sampah sembarangan melalui Peraturan Daerah (Perda) Nomor 4 tahun 2014 ngenai Pengelolaan Sampah.“Diperda  tu dah  jelas, ntuk  warga nya mbuang sampah sembarangan mandik di odahnya maka kendia endak  dikenakan denda Rp5 juta,” bunyinya leh su Mulyadi. (HMS.DI.04)