Sida Badan Usaha Tulungi Urunan BPJS Masyarakat Miskin

Bahasa Kutai    3 tahun yang lalu

Sumber Foto: Sosialisasi :Asisten II Setkab Kukar busu H Sukhrawardy mbukak sosialisasi Program Corporate Social Responsibility (CSR) Badan Usaha Bagi Masyarakat mandik Mampu, di Bappeda Tenggarong.

TENGGARONG - Sumber Daya Alam Setkab Kukar ngan sida Badan Penyelenggara Jaminan Sosial (BPJS) Kesehatan ngadakan Sosialisasi Program Corporate Social Responsibility (CSR) Badan Usaha ntuk Masyarakatnya mandik Mampu, nya diadakan di Bappeda Tenggarong, Kamis (13/4) lalu.

Dibuka leh Asisten II Bidang Perekonomian dan Pembangunan busu H Sukhrawardy, umpat jua datang ke acara tu Asisten III Bidang Umum busu H Suriansyah, Kepala Dinas Kesehatan busu drg Kontijo Wibdarminto, Kepala Unit Pemasaran BPJS Kesehatan Cabang Utama Samarinda embok Arbayah Ropika, Kepala Kantor Layanan Operasional BPJS Kukar embok  Leily Jumiati.

Sambutan Bupati Kukar embok Rita Widyasari nya dibacakan leh busu Sukhrawardy nghimbau ke segala perusahaan nya beoperasi di wilayah Kukar supaya nulungi sida masyarakat nya mandik mampu ntuk mbayarkan iuran BPJS Kesehatan melalui CSR.  Nya jua beharap supaya sebagian dana CSR nya dikelola leh perusahaan bias dipakai ntuk nanggong urunan pembayaran jaminan kesehatan ke BPJS Kesehatan, terutama ntuk keluarga nya mandik mampu nya ada disekitar wilayah kerja badan usaha.

Hal nya tegak tu bias jadi solusi tekait ngkan pemasalahan pembiayaan kesehatan. Selain kewajiban badan usaha ntuk nanggong jaminan kesehatan ke sida pekerja ngan jua keluarganya, jua diharapkan supaya biasa mperluas area cakupan ke warga sekitar nya mandik mampu.

Embok Rita jua ngapresiasi BPJS Kesehatan nya secara konsisten terus njalankan tugas sebagai badan penyelenggara jaminan kesehatan. Pemkab Kukar terus ndukung ngan mfasilitasi supaya meluasi cakupan kepesertaan BPJS Kesehatan.

Embok Arbayah Ropika Kepala Unit Pemasaran BPJS Kesehatan Cabang Utama Samarinda nyebut, kepesertaan BPJS Kesehatan sampai wayah ne belum ncapai target Universal Coverage nya diharapkan, makanya usaha nya di polah iya hak tuyung badan usaha supaya bepartisipasi dalam program BPJS Kesehatan Nasional.

"Ne hak salah satu cara etam supaya terus tuyung kepesertaan BPJS ngan prinsp kegotongroyongan, sida peserta nya mampu nulungi peserta nya mandik mampu, supaya tecipta keadilan sosial bagi seluruh rakyat Indonesia," bunyinya. Kenapa harus jadi peserta JKN-KIS ngan mbayar urunan, menurutnya jua nya tegak tu wujud kepedulian ngan gotong royong sesama peserta. "Sorangnnya sakit ngan operasi jantung merlukan biaya kurang lebeh Rp150 juta. Artinya tu merlukan 5.882 urang peserta ngan urunan minimal kelas 3 Rp25.500, ne hak gotong royong," ujenya ge. (KP.04-medsi01)